Nyhtestablå

Om Hagaparken

Hagaparken, vid Brunnsvikens strand, är landets första och främsta exempel på en engelsk park.  Initiativtagare var kung Gustav III och på 1780-talet anlitades landskapsarkitekten Fredrik Magnus Piper för att förverkliga kungens idéer.

Med ursprung i 1700-talets England var den nya parkstilen en reaktion på den strikta, symmetriska barockträdgården med hårt tuktade växter. Nu tog istället mjuka, naturliga former med lummig grönska över. Att röra sig i en engelsk park är att promenera längs slingrande vägar där överraskningar i form av utsiktsplatser och exotiska paviljonger väntar runt kröken.

Från grindarna vid Haga norra är det inte långt till de tre Koppartälten som är målade i blått och gult. De byggdes 1787-90 för Gustav IIIś beridna högvakt och här fanns både stall till hästarna och sovplatser till högvakten.

Den stora gräsmattan, eller ”pelousen” ner mot vattnet ser naturlig ut i sin skålform men är skapad för att se ut exakt så. Till vänster står Gustav IIIś paviljong  som kungen använde som sommarbostad. Arkitekten är Olof Tempelman och för inredningen stod Louis Masreliez. Det var härifrån som Gustav III och hans sällskap åkte den ödesdigra kvällen i mars 1792, när de skulle på maskeradbal på Operan.

Lite längre fram upp på höjden syns den ekande utomhusmatsalen, Ekotemplet från 1790. Där kunde Gustav III äta sommarlunch med sitt sällskap när det var fint väder. Jämns med pelousen på den skogsbeklädda höjden finns resterna av det som en gång skulle bli Gustav IIIś palats. Grunden är lagd med arbetet avbröts när kungen dog 1792.

Närmast Haga södra grindar finns den Turkiska kiosken från 1787 som inte alls är någon kiosk i vanlig mening utan ett lusthus, numera utan möbler. Intill ligger Gamla Haga som numera är privatbostad. Gustav III köpte gården 1771 och bodde här om sommaren medan hans paviljong byggdes färdig.



haga_flyg_Norrman Hagaparken.

lx2006_1215 Haga södra grindar.

lx2006_1205 Koppartälten.