Spik
Handsmidd spik
Handsmidd spik tillverkades till slutet av 1800-talet. Den var dyr och tidsödande att tillverka och har därför alltid använts sparsamt. Var alltså sparsam med spik. Virke som spikas med handsmidd spik bör förborras för att inte virket ska spricka. Man spikade normalt med i stort hela skallen utanpåliggande fram till 1800-talet. I början av 1800-talet ville man inte att spiken skulle synas lika mycket som förr och den försänktes då genom ett extra slag med hammaren.
Klippspik
Handsmidd spik ersattes vid 1800-talets mitt av klippspik. Klippspiken är en maskinsmidd spik och har en lätt kullrig skalle. Klippspik användes bl a till att spika paneler, foder, socklar m m. Både handsmidd spik och klippspik kan rätas ut igen och återanvändas. Klippspik har varit den vanligaste typen av spik fram till ganska sen tid. Den fäster bra och när den väl har börjat släppa är den lätt att dra ur.
Dyckert
Till snickerier invändigt användes även klippspik med liten skalle, s k dyckert. Den försänktes helt i träet och spacklades över. Dyckert blev så småningom den vanligaste spiken för att spika t ex pärlspontpanel.
Trådspik
Trådspiken är den moderna 1900-talsspiken. Trådspik kan inte återanvändas och är svår att få bort utan att förstöra både virke och spik.
Byggnadsvårdscentra kan ha nytillverkade spikar till försäljning.
LS