För Guds skull 24 mars - 31 augusti 2008
För ungefär tusen år sedan började man bygga kyrkor i Sverige. Många av dem finns kvar än idag. Vissa saker har varit i stort sett desamma sedan de allra första kyrkorna. En del inventarier, prästens kläder, många riter och ceremonier har historiska rötter som går tillbaka ända till antiken. Kyrkorna är fascinerande miljöer, en slags kapslar i landskapet, där tiden ibland tycks ha stått stilla. Men kyrkorna har också förändrats mycket genom århundradena. De har byggts ut, fått nya funktioner och används till nya saker. Och när en helgedom ska förändras, duger förstås bara det allra bästa. Kyrkan har engagerat de allra skickligaste inom arkitektur, byggnadsteknik, hantverk och konst. Inventarierna är alltid exklusivt tillverkade och av yttersta kvalité.
Får man förändra ett heligt rum? Var går gränsen för vad vi kan tillåta? Utställningen ger inga tvärsäkra svar. Den ställer snarare frågor som du kan ta med sig härifrån. I bästa fall fortsätter diskussionen om hur förändring och helighet går att förena. Kanske lockar vi dig att besöka ett "riktigt" heligt rum!
Samarbete med Stockholms stadsmuseum
"För Guds skull" var ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms stadsmuseum. Under april till augusti gjorde de två museerna varsin utställning om kyrkans värld. På länsmuseet betraktade vi kyrkan som byggnadsverk och kikade på vad som hänt, och händer, innanför kyrkans väggar. På Stockholms stadsmuseum tittade man på kyrkan och dess plats i staden.
Producent: Mats Vänehem, Stockholms läns museum
Innehållsansvarig: Gunilla Nilsson, Stockholms läns museum
Utställningsformgivare: Katharina Wahlstedt och Jonathan Wahlstedt.
Grafisk formgivare: Katharina Wahlstedt
Utställningsteknik: Bosse Åström, Stockholms läns museum, samt personal vid Stockholms läns museum.