Nyhtestablå

Magiska manteln + Glasets magi 2 februari - 2 mars 2008

MAGISKA MANTELN
- en resa genom islamisk konst

Använd dina fem sinnen för att möta islam i konst och arkitektur. Länsmuseets barnutställning "Den magiska manteln" har skapat mycket uppmärksamhet. Riksutställningar har gjort en kopia som turnerar i landet, och i Stockholms län har museet skickat runt den  i drygt ett år. Under 2008 kom den äntligen hem och visades i länsmuseets egna lokaler i Sickla. Utställningen består av tre delar: en sagolik paviljong, musik och ett bildspel. Idén och inspirationen till utställningen är hämtad från barnboken "En resa genom Islams konst". I boken är det en flicka som med sin magiska mantel tar med läsaren på en resa till olika länder och platser i de islamiska kulturområdena.

Paviljong med musik och bilder
För utställningen har konstnären Teymor Zarré skapat ett arkitektoniskt verk med titeln, "Porten till Orienten". Verket är en sagolik paviljong med skimrande glas- och spegelbitar i olika färger som fogats ihop till mönster i persisk anda. Inne i paviljongen kan du lyssna på musik som specialkomponerats till utställningen av Coste Apetrea. Musiken som består av turkisk saz, ney flöjt, melodika och tvärflöjt verkar på något sätt hänga organiskt samman med den sagolika paviljongen. Till utställningen hör även ett bildspel med fotografen Linnea Sellersjös stämningsfulla bilder. Naturligtvis kan du även låna en version av den magiska manteln och hänga över axlarna.

Vandringsutställningen "Magiska Manteln" är producerad av Stockholms läns museum i samarbete med Fisksätra och Rinkeby bibliotek.

Utställningen är fortfarande en levande vandringsutställning. För mer info om utställningen, kontakta utställningsproducent Marianne Rudsgård-Kralli på Stockholms läns museum, tel 08-586 194 40

 

GLASETS MAGI
- glasmosaiker av konstnären Teymor Zarré

Teymor Zarré är född och uppvuxen i Shiraz i Iran och en av få som utövar den relativt okända konstarten aine kari, en persisk teknik som har tusenåriga anor. Den går ut på att man sammanfogar spegelglasbitar till olika geometriska mönster.
Redan som sjuåring började han gå i lära hos en mästare som var både konstnär och filosof. Under tio års tid fick Teymor en gedigen utbildning inom glaskonst och måleri. Han fick även undervisning i den konstnärligt inriktade filosofin. Efter utbildningen började Teymor arbeta med glasutsmyckningar och måleri på främst väggar och tak i mausoleum, slottsbyggnader och hos privatpersoner. 1981 flyttade han till Dubai, Förenade Arabemiratet, där han fortsatte att arbeta med utsmyckningar i palats. Till sist hamnade Teymor i Uppsala där han arbetar som konstnär. Som konstnär använder Teymor ett flertal uttryckssätt och tekniker men glaskonst är hans specialitet.
I utställningen visades ett 20-tal skimrande glasmosaiker. Däribland både skulptur och installation.



magiska manteln Magiska manteln.