Gångjärn och lås
Gångjärn
De äldsta dörrarna hade gångjärn med smidda beslag, upphängda på hakar i karmen. Gångjärnens fästblad kunde vara enkla eller rikt utformade.
Bandgångjärn är långa, smala järn som sträcker sig över hela eller delar av dörrens bredd. De är den äldsta typen och användes på bräddörrar. De har två funktioner, dels hänga upp dörren i karmen dels binda samman de stående plankorna. Den vanligaste formen av bandgångjärn från 1700-talet och hela 1800-talet var den med lökformig avslutning.
När plankdörren ersattes av fyllningsdörren behövdes inte längre de långa järnen. Gångjärnen utvecklades nu till s.k. plattgångjärn. Från att i början ha varit sirligt utsmidda blev de under 1800-talet allt enklare.
På 1700-talet tas det s.k. franska gångjärnet i bruk. Gångjärnet som med undantag för de smidda knopparna saknar utsmyckning fälls in i dörren. Vid 1800-talets början har smidet förenklats ytterligare och knoppen är då rund. Vid 1800-talets slut är tillverkningen av gångjärn industriell.
Lås
Den enklaste formen av lås, en klinka av järn med vred, finner man oftast på enkla bräddörrar och ytterdörrar. I enklare bebyggelse var klinkorna den vanligaste låstypen på alla slags dörrar ända till 1800-talets slut.
S.k. stocklås användes i äldre tid i ekonomibyggnader. Det var monterat på insidan av dörrbladet och låstes med nyckel och skjutregel. Låsmekanismen låg i en urgröpt träklump och var därför stora. Stocklås återfinns sällan i bostadshus.
Under 1700- och 1800-talet var det vanligt med fällbomslås eller smällelås av smidesjärn. Kolven är fjädrande och smäller igen automatiskt så snart man släpper nyckeln. Låstyperna är medeltida, men tillverkades ända in på 1800-talet.
Ur smällelåset utvecklades kammarlåset. De tidiga kammarlåsen var stora, tjocka, rektangulära lås med platta vred. Efterhand gjordes låskistorna tunnare och mindre och vreden äggformade. Mot slutet av 1800-talet kom fler maskintillverkade kammarlås. Dessa lås var mindre. Denna låstyp var vanlig långt in på 1900-talet.
Det infällda låset förekommer redan på 1700-talet men blev vanligt strax efter 1800-talets mitt. Tryckena av mässing kunde vara av s.k. posthornstyp eller spolformiga. Under 1900-talet ersatte de infällda låsen mer och mer kammarlåsen.
Nyckelskyltar
Nyckelskylten är en viktig detalj. Om den saknas kan märken i dörren avslöja hur den sett ut. Titta på andra ställen i huset eller i hus från samma tid på orten. Några modeller finns i nytillverkning.
LS