Linoljefärg Linoljefärgsmålning utomhus
Linoljefärgsmålning av trä utomhus
Utvändigt bör kallpressad linolja användas eftersom den har bäst inträngningsförmåga i träet. Förr användes blyvitt i linoljefärgen både vid in- och utvändig målning. Blyvitt har flera fördelar, dels får färgen en god täckförmåga även vid tunna lager, dels skyddar den mot svamp- och mögelangrepp. Nackdelen är att pigmentet är giftigt, vilket har gjort att det förbjudits. Vid grundning av trärena ytor utomhus bör man istället tillsätta någon annan form av mögelhämmande ämne såsom pigmentet zinkvitt.
Målning av plåt och järn utomhus
Traditionellt har plåttak och övriga plåtarbeten på hus målats med linoljefärg. Först vid mitten av 1900-talet gjorde oljealkydfärgerna intrång, mycket på grund av de kortare torktiderna.
Linoljefärg är det bästa alternativet för järn och äldre tiders svartplåt. Först grundas tunt med linoljebaserad blymönja. Efter tre veckor då grundfärgen har torkat målas med oförtunnad linoljefärg i önskad kulör. Vid rostangrepp flagnar färgen och järnet kan borstas rent från rost och underhållsmålas. När galvaniserad plåt skall målas bör den först förbli omålad i minst tre år för att färgen skall fästa alternativt betas med syra (fosforsyra). Därefter rengörs taket noggrant exempelvis med högtrycksspruta och med syra varefter det sköljs grundligt.
Det är lätt att underhållsmåla ett plåttak som tidigare målats med linoljefärg. Vi vet att färgen fäster bra och att den inte "reser" äldre färgskikt. Vi vet även hur linoljefärg åldras.
Köpa eller blanda linoljefärg
I dag finns det flera fabrikat av både ut- och invändig linoljefärg i handeln. Kvaliteten är växlande men de ingredienser som skall ingå är kokt linolja, ett eller flera pigment och eventuellt lite zickativ.
Om du ska blanda din egen färg vilket inte är svårt ska du tänka på att linoljan bör vara ljus, tunnflytande och ha goda torkegenskaper. En färg baserad på en bra linolja behöver inte förtunnas med lösningsmedel. Sämre oljor kan behöva tunnas. Späd dock aldrig med mer än 10 % balsamterpentin.
Recept på linoljefärg
Receptet på linoljefärg är enkelt. Man blandar 1 del kokt kallpressad linolja med 2 delar torrpigment upplöst i lite kokt linolja.
Grundningen kan utföras med 10 delar färg, utspädd med en del balsamterpentin, mellanstrykningen med 10 delar färg eventuellt utspädd med lite balsamterpentin, och färdigstrykningen utförs med outspädd oljefärg. Om färdigfärgen är för tjock förtunnas den med kallpressad kokt linolja. Tork tiden varierar beroende på oljans kvalitet och hur tunt man har målat.
Tänk på att
Bästa målningsperioden är maj - augusti. Målning bör ske vid varm och torr väderlek. Träets fukthalt bör inte vara högre än ca 15 %. Undvik att måla i direkt solsken. Bäst är att följa solens gång och stryka fasader som redan varit solbelysta. Linoljefärg fäster på de allra flesta underlag, de ska dock vara rena.
Det viktigaste att tänka på är att man stryker på färgen tunt, den ska inte täcka efter första strykningen. Färgen skall arbetas in i underlaget "tryckas in" då torkar den fort. Penseln är viktig, se under redskap. Minst tre lager behövs för att täcka. Förr i tiden sa målarmästarna till sina lärlingar att det skulle finnas mer färg i burken efter avslutat arbete än innan.
Den normala arbetsgången vid nymålning är: grundning, mellanstrykning och slutstrykning.
Terpentinen kan orsaka allergiska besvär. Lacknafta bör inte användas då den vid sidan av sina hälsorisker även försämrar färgens kvalitet.
Tänk på att trasor med linolja utgör en stor brandrisk, förvara dem i tät plastpåse och lämna sedan in dem tillsammans med färgrester och annat till en miljöstation.
Under fuktiga somrar kan mögel uppstå på linoljefärgsmålade fasader, speciellt norrfasader och andra ytor där solens strålar inte torkar upp drabbas. Mögelprickarna kan vara svarta, vita eller röda. Möglet är endast estetiskt störande och påverkar inte underlaget. För att avlägsna mögelprickarna tvättas fasaderna med mjuk skurborste och såpvatten. Man kan vid tvätten använda sig av mögelhämmande kemikalier vilket även motverkar uppkomst av mögel. Nackdelen är att kemikalierna är giftiga varför man bör vara försiktig om man har odlingar i närheten.
Redskap och verktyg
Det är aldrig värt att spara in genom att köpa billigare penslar, tvärtom är det värt att skaffa riktigt bra penslar. Till målning med linoljefärg bör naturhårspenslar användas. De ska vara täta och kraftiga, kunna "hålla mycket färg". Två eller tre olika storlekar av penslar behövs beroende på vad som skall målas. Om budgeten är liten så är det bättre att köpa färre och bättre penslar. Det är redskapen som skiljer amatören från proffsen!
Penslar av god kvalitet skall man vara rädd om, de blir bara bättre och bättre ju mer man använder dem, förutsatt att de rengörs. Penslar som använts till linoljefärgsmålning är lätta att rengöra. Efter att överflödig färg har torkats av rengörs de bara med såpa och vatten. Penslar kan ställas i vatten eller läggas i en plastpåse mellan strykningarna.
KL