Nyhtestablå

Nytt gravröse i Vallentuna September 2009

I slutet av september blev museet kontaktade av en person som under våren och sommaren utfört fågelinventeringar i norra Vallentuna. I skogen hade han då påträffat något som han bedömde kunde vara en fornlämning.

Flera gånger om året så blir vi arkeologer kontaktade av privatpersoner som vill anmäla lämningar eller fynd  av olika slag som man träffat på ute i skog och mark. Ibland kan det röra sig om saker som har grävts upp ur potatislandet. Andra gånger kan det handla om underliga stenformationer som man vill att någon sakkunnig ska titta närmare på. Om ett tips verkar intressant, och om det inte finns något registrerat på platsen sedan tidigare, så åker vi ut och besiktigar den anmälda lämningen. Vid besiktningen bedömer arkeologen om lämningen uppfyller vad som krävs för att den ska klassas som fast fornlämning eller om det rör sig om någon annan typ av lämning, till exempel en naturbildning.

En helt ny fornlämning hittades i skogen
I slutet av september blev museet kontaktade av en person som under våren och sommaren utfört fågelinventeringar i norra Vallentuna. I skogen hade han då påträffat något som han bedömde kunde vara en fornlämning. Beskrivningen av lämningen som upphittaren hade lämnat lät utan tvekan intressant: ”En stor cirkelrund stenansamling med en diameter på ca 7-8 m med en antydan av en nedsjunkning i dess centrum.” Efter att ha kontrollerat i fornminnesregistret att inga uppgifter fanns om några fornlämningar på platsen, begav sig en av museets arkeologer ut för en besiktning. Med hjälp av den karta som uppgiftslämnarens hade bifogat var det inga problem att hitta tillbaka till platsen. Och mycket riktigt – mitt ute i vad som de flesta av kanske skulle uppfatta som ”ingenstans” låg ett vällagt och efter omständigheterna välbevarat gravröse.

Ett röse från perioden bronsålder-äldre järnålder.
En mängd frågor hopar sig givetvis när man står inför en sådan här lämning. Hur gammalt är det? Varför byggdes det? Varför ligger det just här? Finns det fler lämningar i närheten? Utifrån liknande och tidigare undersökta rösen kan lämningen preliminärt dateras till perioden bronsålder-äldre järnålder. Kanske har röset ett samband med den fornborg som ligger på en höjd cirka 500 meter längre bort (RAÄ Frösunda 59:1)? Också inuti borgen finns ett gravröse som liknar det som nu upphittats. 

Gravröset som fågelinventeraren upptäckte är bara en av många okända fornlämningar runtom i länet. För den som vill leta fornlämningar så finns mycket kvar att upptäcka. Röset i Frösunda socken i Vallentuna kommun är nu registrerad som fast fornlämning och bär beteckningen Frösunda 162. I och med registreringen är lämningen lagskyddad enligt kulturmiljölagen.

Om du klickar på länken nedan så kommer du till det digitala fornminnesregistret (FMIS) där du kan se var gravröset är beläget.
http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html


Text: Richard Grönwall, enhetschef arkeologiska enheten.



vallentuna_gravrose Gravröset i Vallentuna.