Nyhtestablå

Järfälla 2009

Stockholms läns museum har under försommaren utfört flera uppdrag åt Banverket inför arbetet med Mälarbanan då järnvägen ska breddas mellan Tomteboda och Kallhäll. Tre platser i Järfälla har blivit aktuella för arkeologiska förundersökningar i samband med detta. En förundersökning innebär att man tar reda på fornlämningens hela omfattning, ålder och karaktär samt hur välbevarad den är. Utifrån resultaten kan sedan länsstyrelsen besluta om fornlämningen ska bevaras eller om tillstånd kan ges för att ta bort den.

Lädersättra i Kallhäll

I slutet av maj och början av juni förundersöktes Lädersättra bytomt i Kallhäll. Byn nämns i skriftliga källor första gången 1525 och var bebodd fram till 1960-talet. Inga spår som var äldre än 1600-tal hittades vid undersökningen. Det finaste fyndet var en vridkvarn som använts för att mala mjöl, troligen under 1700-talet. Kvarnen finns nu att beskåda på Görvälns gårdsmuseum.

Äggelunda i Veddesta
Museet drog sedan vidare till Äggelunda bytomt i Veddesta. Här fanns det ett par kända gravar från vikingatid och en gård som varit bebodd fram till 1948. Kvar av gården finns bara ett par jordkällare och en husgrund. Undersökningen visade att det fanns ett 15-tal gravar i området. I övrigt hittades rester från gårdens olika faser. Intressantast var ett avfallslager från medeltid som innehöll bl.a. fiskfjäll och ben från katt, räv, och en hund eller varg! Skärmärken på kattens käke visar ett den flåtts. I lagret fanns också flera brynen som använts för att slipa nålar och knivar. Kanske har man sysslat med pälshantverk på platsen?

Kallhäll
Det sista uppdraget gällde ett område med tre kända gravar, en husterrass och ett block med skålgropar, även detta i Kallhäll. I skrivande stund har minst fem gravar hittats och arbetet med att förstå terrassens funktion pågår. Gravarna är troligen från äldre järnålder men de måste grävas ut för att man ska veta säkert. Hittills har fynden bestått av ett par bitar keramik ovanpå en av gravarna.

Våra undersökningar ligger nu till grund för metodval och beräkning av kostnad inför att fornlämningarna ska slutundersökas och tas bort. Vi hoppas så klart att vi får möjlighet att komma tillbaka och undersöka platserna närmare!

2009-07-08, Åsa Berger, arkeolog.



arkeologi_äggelunda2 Nålbryne av skiffer och benspets. Fynd från Äggelunda

arkeologi_äggelunda09 Islägg/skridsko av hästben. Äggelunda.