Nyhtestablå

Medeltida smedja i Vallstanäs

I Vallstanäs pågick en arkeologisk undersökning under perioden 26 april till 12 maj 2011 inför byggnationen av Handelsplats Rosersberg. På ytan fanns spännande spår efter flera olika aktiviteter som skett genom tiderna. Det som undersöktes var bland annat en medeltida smedja men också en husgrund och en jordkällare, vilka kan vara lika gamla som smedjan. Det äldsta som undersöktes var spåren efter en boplats från järnåldern.

Hur kan arkeologerna veta detta?
Under 2010 gjordes en mindre undersökning för att kontrollera förutsättningarna för den arkeologiska undersökning ni nu ser. Det man då fann var bland annat stora mängder med järnslagg och andra rester av metallhantverk. Husgrunden med tillhörande jordkällare kunde, med hjälp av keramik, dateras till ungefär samma tid som smedjan och i åkermarken påträffades spåren från järnåldern. Där fanns spår efter stolpar och eldstäder.

Valsta bytomt
Här vid Vallstanäs har människor bott under lång tid. Man kan misstänka att smedjan och husgrunden hör till Valsta bytomt, som legat omedelbart öster om där vi nu gräver, på andra sidan vägen. I samband med byggandet av Arlandabanan undersöktes bytomten med goda resultat. Man fann spår efter många byggnader ända från järnålder fram till 1600-talet.

De äldsta spåren som tidigare hittats är bland annat eldstäder. Dessa spår var ungefär 3000 år gamla. Vid den här tiden verkar det inte ha varit någon regelrätt bebyggelse på platsen. Först för ungefär 1500 år sedan finns något som vi skulle kunna kalla en by eller gård. Denna var bebodd fram till 1600-talet.

Till Valsta hörde också ett stort gravfält med 72 gravar. Vid utgrävningarna av detta hittade man ungefär 40 gravar där de begravda kremerats. Där fanns också 28 gravar där den begravde lagts i kista eller svepning i öst-västlig riktning. Dessa gravar visar på att man, åtminstone delvis, gått över till den kristna tron