Nyhtestablå

Mer om Hammersta hus Aktuellt från Hammerstaprojektet hösten 2010

Under hösten har resultaten av de marinarkeologiska undersökningarna i vattendragen kring Hammersta hus analyserats. I början av september sökte arkeologer från Stockholms universitet av ytorna i och kring ruinen efter föremål från borgen med metalldetektor.

Marinarkeologerna gjorde en s.k. side scan sonar undersökning, vilket innebär att man skannar av botten med ett instrument som fungerar ungefär som ett ekolod. Denna skanner är däremot riktad snett nedåt så att ojämnheter på botten, t .ex vrak och andra konstruktioner, avtecknas som slagskuggor. På detta sätt upptäcktes löst liggande timmer strax utanför mynningen till Sittuviken (ID039 på kartan) och längre in i viken pålningar som vi först trodde kunde vara rester av en medeltida pålspärr (ID0046). Prover från stockarna och pålarna som togs tillvara har kol14-daterats. Resultatet blev inte riktigt vad vi hoppats på – de var bara 2-300 år gammal. Vad pålarna ingått i för konstruktion är tills vidare okänt. Även knäet till en båt som dykarna fann vid bron till ruinen har kol14-daterats. Den var också från samma sena tid.

Eventuellt fortsätter de marinarkeologiska undersökningarna nästa år. Vi funderar då på att undersöka vad som kan finnas i inre delen av Sittuviken, närmast ruinen, som idag är svårtillgängligt eftersom det är tätt beväxt med vass. Ån är också ännu inte helt undersökt och främst gäller det norr om bron till ruinen. Pålar och stenskoningar på östra sidan av ån i höjd med borgruinen som upptäcktes vid sommarens undersökningar vill vi kanske också titta närmare på.

Resultaten från metalldetektorundersökningen var också magert. Främst hittade man kapsyler, spikar och 1900-tals mynt. Men söder om ruinen kom några spännande fynd som kan dateras till 1400- eller 1500-tal och som sannolikt har med livet på den medeltida sätesgården att göra. Det mest intressanta föremålet var en s.k. klädesplomb i bly med ett stadsvapen. Sådana plomber användes för att försluta säckar med textilier för export. Vapenskölden har identifierats av statsheraldikern Henrik Klackenberg, som ingår i projektgruppen, som den flamländska staden Breda i dåvarande Nord-Brabant (södra Nederländerna), tidigare känt för tillverkning av yllevaror. De andra föremålen från tiden var två ändknoppar i brons till matknivar. Dessa föremål, plomben och knivarna, stämmer väl in i högreståndsmiljön vid Hammersta i slutet av medeltiden. De kan dock inte säkert knytas till borgen eftersom de nog har hamnat i åkern tillsammans med annat hushållsavfall.

Metalldetektorundersökningen inne i borgen gav inget annat än sentida fynd, vilket stärker våra misstankar att borgen kanske aldrig blev färdigställd och använd för sitt tänkta syfte. Eventuellt kommer blyplomben och matknivarna från den sätesgård som enligt uppgifterna från 1400-talet måste ha funnits vid Hammersta. Kanske blev det bara en gård i trä, medan det prestigefulla borgprojektet kom att stanna upp i brist på resurser. Våra tankar om vidare undersökningar vid Hammersta är därför att undersöka om sätesgården i trä legat på platsen för det s.k. Säteriet där det finns två flyglar kvar efter den herrgård som funnits på platsen åtminstone sedan 1700-talet. Själva huvudbyggnaden revs på 1970-talet, vilket ger möjlighet att gräva här och undersöka om det funnits medeltida högreståndsbyggnader som föregångare på platsen.



hammersta-sjöhist-1 Karta över side scan sonar undersökningen.

hammersta-sjöhist-2 Pålar i sundet.