Skiftesverk
Skiftesverkkonstruktionen är äldre än liggtimmerhuset. Redan under yngre järnåldern, vikingatiden byggde man hus på detta sätt. Skiftesverket består av en bärande stomkonstruktion. I stående virken, ständare, fogar man in liggande plankor (bålor eller bulor).
Skiftesverket är mest utbrett på Öland, Gotland, Blekinge, norra Halland och norra Skåne. I och med sågverksindustrins genombrott vid mitten av 1800-talet, blev skiftesverket vanligt även i mellansverige, i lador och andra uthus. Det var ett sätt att spara material.
Så fungerar ett skiftesverkshus
Skiftesverket består av en bärande stomkonstruktion. I stommen fogar man in liggande plankor (bålor eller bulor). Plankorna löper i spår i stommens s k ständare. Även remstycke och taklag löpte i dessa spår. På så vis undviker man en springa högst upp när plankorna successivt torkar och sjunker ihop. Huset hålls samman av takstolens bindbjälke. I uthusen var det lätt att byta en skadad planka mot en ny. En variant av skiftesverkshuset är timring på gåt. Det innebär att korta bitar av gammalt liggtimmer fick löpa i spår i bärande stolpar.
FMR