Sjurån 2003 Analyser – ett arkeologiskt forskningsprojekt
Ett antal analyser från undersökningen 2003 är nu klara. Dessa utgörs dels av en bestämning av de ben som påträffades, dels av vedartsanalys och datering av träkol från två anläggningar.
I schakten, provrutorna och i en brandgrop strax innanför östra vallmuren påträffades spridda brända benfragment. Totalt rör det sig om 94 fragment med en vikt av 17,4 gram. Av dessa förblev 24 fragment obestämda.
Störst andel av det bestämda materialet (61 fragment) utgörs av ben som endast kunde bestämmas till djur. Benen utgörs av rörben från en eller flera arter i storleksklassen får/get/rådjur. Åtta fragment kunde bestämmas till får/get och ett fragment till fågel av obestämd art.
Träkolet härstammar dels från en tjärgrop, dels från den ovan nämnda brandgropen som utöver träkol och brända ben också innehöll keramikfragment. Om brandgropen ska tolkas som en grav eller en offergrop är osäkert då benen från gropen inte kunde artbestämmas. Träkol från brandgropen visade dock på en stor artrikedom vilket skulle kunna tyda på ett medvetet urval av bränslet till begravnings- eller offerritualen. Kanske har syftet med urvalet varit att skapa speciella effekter vid förbränningen, men det är också möjligt att de olika träslagen utgör en del av ett eventuellt offer.
I brandgropen fanns kol från asp eller salix (sälgar, pilar och viden), ek, hassel, lind, lönn och tall representerat. En bit kol av hassel har daterats till 2880+/-45BP eller i kalenderår, till 1220 - 910 f Kr (kalibrerat 2 sigma), d.v.s. till mitten av bronsåldern.
Analysen av träkolet från tjärgropen visade att detta uteslutande kom från tall vilket styrker tolkningen av anläggningen. Tjärgropen har daterats till 1235+/-40BP, i kalenderår 680 - 890 e Kr (kalibrerat 2 sigma), d.v.s. till vendeltid /vikingatid.
Kjell Andersson, mars 2004