Linoljefärg
Linoljefärg är en täckande färg med blank yta som mattas med tiden och kritar.
Oljefärgen, oftast baserad på linolja, slog igenom på 1700-talet i städerna. Till en början var man sparsam med den dyra färgen. Ibland målades endast gatufasaden med linoljefärg. Från slutet av 1700-talet blev det den dominerande färgtypen till målning av möbler, snickerier, trätak och så småningom även för träfasader. Linoljefärgen användes även till vävtapeter, puts, gips, gjutjärn och plåt e t c. Under 1900-talets senare del började moderna färgtyper såsom latex- och alkydfärger konkurrera ut linoljefärgen, (se vidare under rubriken; Moderna färger).
Under senare år har intresset för ren linoljefärg ökat vilket har gjort att fler färghandlare saluför dem. Tyvärr kan man inte räkna med att de alltid rekommenderar dem eller ens kan tipsa kunderna om hur man använder dem. Det finns dock ett flertal affärer i stockholmsregionen som både har stor kunskap och ett stort utbud av linoljefärg och redskap.
Linoljefärg är avsedd för hyvlat virke som inte suger så mycket färg. Resultatet blir en glansig yta med en vacker lyster som mattas något med tiden. I linoljefärg utgörs bindemedlet av linolja som utvinns ur fröet i oljelinet. Tillverkningssättet avgör kvaliteten. Det vanligaste är att man varmpressar linet för att utvinna så mycket linolja som möjligt men genom kallpressning får linoljan bättre egenskaper för målningsändamål. Den kallpressade linoljan har större inträngningsförmåga och genom sin renare sammansättning har den bättre torkförmåga.
Linoljefärgen torkar genom oxidation, därför måste man måla mycket tunt. S.k. rå linolja har en relativt lång torktid. Torktiden kan förkortas om man värmer oljan till 150 C eller från början köper kallpressad kokt linolja.
Utvändigt åldras linoljefärg genom vittring. Linoljefärg för utvändigt måleri består av kokt linolja och pigment och ibland lite lösningsmedel, balsamterpentin. En mindre mängd zinkvitt bör ingå i all linoljefärg för utomhusbruk eftersom zinkvitt har en mögelhämmande effekt. Alltför stor mängd zinkvitt kan dock göra färgen spröd.
KL