Nyhtestablå

Broby bro 2007 Ovanligt barnskelett grävdes fram

Ett skelett efter ett barn. Flera vuxengravar och kanske landets första kristna familjegravfält. Läs mer om museet unika fynd från den arkeologiska utgrävningen i Täby 2007.

I slutet av maj 2007 gjorde arkeologer från Stockholms läns museum ett mycket speciellt fynd vid sina utgrävningar vid Broby bro i Täby, norr om Stockholm. Fram ur den leriga jorden framträdde ett välbevarat barnskelett. Förmodligen är skelettet från 1000-talet. Att hitta så pass gamla skelett från barn är mycket ovanligt eftersom barns ben vittrar sönder mycket snabbare än vuxnas.

Man tror att barnet var mellan 2-4 år när det lades i graven. På platsen har man också hittat en rad andra skelettgravar. På grund av tidsbrist finns ingen möjlighet att gräva ut allesammans nu, men med blotta ögat kan man redan nu se att det förmodligen rör sig om både vuxna och barn.

Gravfältet ligger i den gamla mäktiga släkten Jarlabankes ägor söder om Vallentunasjön. Jarlabanke var en av sin tids riktiga storhövdingar som reste runstenar där han påstår sig äga hela Täby. Arkeologer från Stockholms läns museum gjorde redan 1995 en utgrävning på just den här platsen. Då hittade man kvarlevorna efter Jarlabankes farmor, Estrid. Mycket tyder nu på att det är just Jarlabanke-ättens gravfält som man hittat. Släkten tillhörde också en av de första kristna enklaverna i Sverige och gravfältet kan vara en av de första kristna familje-gravplatserna i landet.

Fynden har tagits in till museet där arkeologer och benexperter, så kallade osteologer, gör en grundlig analys av material.




broby-barn Barngraven.