Broby bro 2013 Broby bro - en plats där världen passerar
Broby bro projektet har varit Stockholms läns museums stora forsknings- och förmedlingsprojekt under en längre tid. I och med 2012 års forskningsgrävning kan den vikingatida/tidig medeltida gravgården anses färdigundersökt. Men vad fanns på platsen innan runstenarnas tid?
Runt den tidigare undersökta gravgården finns det gravfält som sträcker sig mer än 1000 år tillbaka, det finns runstenar, närhet till vatten, en bro och gamla vägar. Därför kan vi utgå ifrån att Broby bro har varit en plats av betydelse under en väldigt lång tid. Här har människor passerat, levt och dött och när vi nu arbetar vidare med projektet tillsammans med lärare och elever från Stockholms universitet är det platsen Broby bro som sådan som vi fokuserar på.
Varför utgå ifrån platsen?
På en plats ryms både tid och rum. En plats är i ständig förändring och nya val görs hela tiden, både medvetet och omedvetet. Många av dessa val kan vi spåra arkeologiskt. Vissa val kan vi känna igen från andra platser, andra val är mer platsspecifika. Den tidigkristna tiden fortsätter att vara central men vår vilja är att med utgångspunkt i de lokala förändringarna i landskap och materiell kultur utöka tidsperspektivet.
Syftet med årets grävning är att studera hur människors tankar och platsens materiella förutsättningar samspelar och skapar handlingspraktiker. Tidsramen är satt till tiden både före och efter den tidigare utgrgävda gravgården, mellan cirka år 500 e.Kr in i 1100-talet. Därför gräver vi nu tre äldre anläggningar som ligger i anslutning till gravgården.
Vi vill ha svar på följande frågor:
Vilka skillnader och likheter kan vi se mot tidigare sätt att begrava? Kan vi spåra kristna inslag i de så kallade hedniska gravarna och tvärtom?
Finns det kronologiska luckor där platsen Broby bro inte har varit aktiv?
Hur har man förhållit sig till de äldre gravarna under gravgårdstiden? Pågår det aktiviteter här samtidigt som gravgården är i bruk?
Hur används platsen för gravgården under tiden före gravgården?
Hur används platsen för gravgården tiden efter det att gravgården har övergivits?
Finns det andra skelettgravar vid Broby bro som ännu inte har undersökts?
Dessa frågeställningar kommer med största sannolikhet att kompletteras, bland annat kommer frågor rörande det redan undersökta materialet tillkomma.
Kontakt:
Lars Andersson
Arkeolog, projektledare
Tel 076 5269451
e-post: lars.andersson@stockholmslansmuseum.se
Tove Stjärna
Arkeolog
Tel 08-586 194 19, 076-526 94 19
e-post: tove.stjarna@stockholmslansmuseum.se