Nyhtestablå

Makten koncentreras till Stockholm

Med furstarna i Europa som förebilder började Gustav Vasa målmedvetet att stärka kungafamiljens maktställning, och kom därmed att lägga grunden för en stark nationalstat.

Under medeltiden hade kyrkans makt varit betydande. Denna bröts nu genom reformationen, som medförde att kungen istället för påven blev kyrkans överhuvud. Samtidigt kunde Gustav Vasa berika kronan genom att beslagta kyrkornas och klostrens stora rikedomar i både mark och praktföremål.

Under loppet av 1500-talet begränsades också adelns makt. Detta skedde genom att aristokratin knöts närmare kungamakten då adelsmännen allt mer engagerades i den framväxande statliga förvaltningen och i de många krigen. Vasasönernas resurskrävande stormaktsambitioner krävde att rikets styre fick en fastare lokalisering till Stockholm. Med sitt strategiska läge, mitt i det dåtida Sverige som också omfattade Finland och delar av Baltikum, blev därför Stockholm i början av 1600-talet administrativt centrum och i praktiken huvudstad för riket.