Nyhtestablå

Stockholm växer

Trots stormaktstidens militära framgångar, eller kanske snarare på grund av dessa, förblev Sverige ett fattigt jordbruksland med gles befolkning. Även om många städer grundlades och växte till under denna epok förblev de alla små och lantliga i jämförelse med kontinentens många kulturmetropoler. Utöver Stockholm hade länets övriga städer Sigtuna, Södertälje och Norrtälje vardera knappt tusen invånare.

Genom kungarnas medvetna koncentration av både makten och handeln till Stockholm kom staden att under 1600-talet genomgå en kraftig omvandling. Stockholms slott byggdes ut och efter en storbrand 1625 tillkom en ny stadsplan med modernt rutnät. Mängder av praktfulla adelspalats uppfördes, och staden växte snabbt ut på malmarna kring Stadsholmen (i dag Gamla stan).

Sexdubblad befolkning
De många nya ämbetsverken och flottans stora örlogsvarv på Blasieholmen kom också att sätta sin prägel på staden. Befolkningen sexdubblades under stormaktstiden, från blygsamma 10000 invånare 1610 steg antalet till närmare 60000 invånare vid slutet av århundradet.

Allt sedan 1200-talet, men kanske särskilt från 1600-talet, har Stockholm genom att vara landets viktigaste stad starkt påverkat landsbygden i länet.

Utvecklingen av jordbruket och många andra näringar styrdes i stor utsträckning av huvudstadens ständiga behov av livsmedel, byggnadsmaterial, bränsle med mera. På gårdarna närmast Stockholm inriktade sig bönderna till exempel på att producera de färskvaror för stadens behov som inte kunde transporteras längre sträckor, som mjölk, smör och fläsk.

Grönsaksodling gynnades
I övrigt påverkades främst skärgården, Mälaröarna och bygderna som låg utefter Mälarens stränder gynnades av närheten till huvudstaden. Genom vattenförbindelserna var det lättare att transportera varor till Stockholm därifrån. Ved och fisk kom från skärgården och frukt- och trädgårdsprodukter har sedan 1800-talet varit viktiga varor från Mälarområdet. Det milda klimatet på Mälaröarna och utefter Mälarens stränder gav särskilt goda förutsättningar för trädgårdsnäringen.



LX99-0358 Adeln präglade Gamla stan.

LX2000-0265 Grönt åt stockholmarna.