Estrids barn
Estrid får förmodligen runt tio barn. Men vi känner bara namnet på sju, de sju sönerna.
Att hon inte skulle ha fött några döttrar alls, verkar osannolikt, men tyvärr förblir deras namn okända för oss. Detta beror på att det mesta av informationen runt Estrid är byggd på runstenarnas inskriptioner. Och där nämns generellt få kvinnor, och då nästan alltid som fruar. Alltså kan Estrids döttrar vara nämnda på andra släkters stenar, men vi kan då inte göra kopplingen tillbaka till Estrids släkt. Fyra av sönerna föds i Estrids första äktenskap med Östen.
Gag
Den förstfödde sonen heter Gag. Men Gag blir inte mer än 3-4 år innan han tragiskt dör. Ingenting tyder på att han dog en våldsam död, utan troligen dog han som de flesta genom sjukdom eller olyckshändelse. Barnadödligheten var långt större under 1000-talet än den är idag. Det var farligt att vara barn under vikingatiden. Gag är troligen den förste som begravdes på gravgården i Täby. Som förste son var han tänkt att bli släktens överhuvud. Hans död finns omnämnd på Estrid och Östens första runsten.
Ingefast
Andre sonen Ingefast är den som förväntades ta över släktgården. Ingefast var förmodligen en strateg. Han flirtade med den äldre generationen, som inte var övertygat kristna, genom att bygga en hög åt sin far Östen. Högen var en gammal symbol som var väl igenkänd. Samtidigt ställde han sig in hos dem som ville ansluta sig till kyrkan genom att bygga ut den kristna gravplatsen med en bro.
Ingefast fick sitt första barn tidigt, Jarlabanke. Ingefast fick inte själv vara med och bestämma om barnets namn, det gjorde hans mamma Estrid. Jarlabankes mor hette Jorun och var till en början inte erkänd av släkten. Sannolikt var hon en så kallad frilla, dvs en legitim älskarinna.
Estrid tvingar Ingefast att gifta sig med Ragnfrid – en rik änka på andra sidan Vallentunasjön.
Runt tio år senare blir Ingefast änkling och gifter snabbt om sig med Jorun.
I 50-års åldern dör Ingefast. Vid samma tid dör också hans yngre halvbror Ingvar. Kanske var de på en resa. Kanske var det en farsot som svepte över bygden. På flera runstenar ristar släktingarna in deras namn.
Östen och Sven
De två yngsta sönerna heter Östen och Sven. Östen vet vi inte så mycket om, men är vi ganska säkra på gav sig av i sin far Östens fotspår när han i slutet av 1000-talet reste iväg på en pilgrimsresa. Han passerade klostret Riechenau där han lät skriva in sitt eget och sina döda föräldrars namn i klosterboken. På så sätt försäkrade han sig om förböner av munkarna.
ANDRA ÄKTENSKAPET
I Estrids andra äktenskap, men Ingvar i Harg får hon ytterligare tre söner. Sigvid, Ingvar och Jarlabanke (inte att förväxla med den kände Jarlabanke).
Vi tror att Sigvid dog som relativt ung. Det finns ingen minnessten över honom. Ingvar verkar ha haft mycket samröre med sin halvbröder, Estrids barn från första äktenskapet. Han och halvbrodern Ingefast – den mäktige Såsta-arvingen – verkar också ha dött ungefär samtidigt. Kanske var de på en resa tillsammans, eller så drog en farsot över bygden. De nämns i alla fall samtidigt på runstenar.
Den yngste sonen Jarlabanke föds lite lustigt nog ungefär samtidigt som den mer kände Jarlabanke, som ju är Estrids barnbarn. Vi tror att det är Estrid som för in namnet i släkten.
Styvsonen Ragnvald
En intressant person i Estrids nya familj hos Ingvar i Harg, är Ingvars son Ragnvald. Ragnvald verkar ha varit en ovanligt äventyrslysten ung man. I unga år far han ner mot södra Europa. Intill Edssjön i dagens Upplands Väsby, finns en runsten där samme Ragnvald berättar att han varit i Grekland och varit ”krigarföljets hövding”. Troligen betydde det att Ragnvald varit ledare för en mindre grupp elitsoldater som utgjort kejsarens privata livvaktsstyrka – det beryktade väringagardet i Istanbul.
Ragnvald dör tillsammans med sin far. Kanske på en resa. Estrid, och hennes söner gör två runinskriptioner och gör även bro, till minne av de två. Detta pekar mot att Ragnvald hade en speciell position i släkten och kanske också hos Estrid.