Nyhtestablå

Upptäckten

Att undersöka gravar från forntiden tillhör vardagen för en arkeolog. Att gräva fram mer eller mindre välbevarade skelett är inte heller särskilt ovanligt. Men att kunna ana sig till identiteten på den människa man finner begravd - det är unikt inom arkeologin i Sverige.
Men detta har vi faktiskt kunnat göra i fallet med Estrid från Broby bro.

Upptäckten
1995 skulle Vägverket göra förbättringar på en vägbro utmed Frestavägen, alldeles intill Broby bro i Täby. Platsen var känd sedan tidigare för sina runstenar och klassad som fornlämning. Länsstyrelsen krävde därför att vägbygget skulle övervakas av arkeologer från Stockholms läns museum, ifall något misstänkt forntida föremål skulle dyka upp. Och mycket riktigt. Grävmaskinerna hade bara hunnit börja schakta utmed vägkanten, så gjordes det första fyndet.

Först skymtade ett skelett fram och arkeologer kunde genast konstatera att det rörde sig om en cirka tusen år gammal grav. Att det fanns forntida gravar i området kände man redan till, men det fanns inga tecken i förväg på att man skulle hitta gravar just här. Strax därefter hittades ytterligare två gravar från samma tid. Fynden gjordes alldeles intill den plats där det enligt källorna ska ha legat en så kallad gravhög.

Av kistorna fanns inte mycket kvar, men skeletten var mycket välbevarade. Benexperter kunde avgöra att de var från en äldre man, en äldre kvinna och en pojke som varit omkring tio år då han begravdes. De efterlevande hade lagt ned några få, personliga tillhörigheter i kvinnans och pojkens grav.

Med hjälp av runstenar som står i närheten växte en insikt fram hos arkeologerna fram. Kunde det vara Jarlabanke-släktens gravfält som man hittat? Och kunde kvinnan i så fall vara den mäktiga Estrid som rest så många runstenar i trakten?

Hur vet vi att det är Estrid?
Nu, 15 år senare, vågar vi påstå att antagandena var riktiga. Det var Estrid i graven.
Hur kan vi då vara så säkra?
Det finns ett antal saker som talar för det, bl a:
* Kvinnans tänder och skelett vittnar om att hon blivit mycket gammal för sin tid, dvs mer än 60 år
* I graven hittades mynt från den tid då Estrid ristade sina runstenar i Broby
* Graven är placerad bredvid en gravhög som vi vet har gjort som en monument till Estrids förste make Östen och ett av deras barn.
 * Runstenarnas Estrid bodde sannolikt just här i Broby
* I graven hittade man föremål som skvallrar om en kvinna med visst anseende. I skrinet låg bl a föremål som symboliserar ekonomisk makt utöver det vanliga hos kvinnor vid denna tid.
* På runstenarna intill bekänner sig Estrid till kristendomen. Den äldre kvinnan har begravts på ett sätt som talar för att hon bör ha varit kristen.

De saker som räknas upp här, kan ses som en indiciekedja. Allt talar för att graven har varit Estrids. Man kan istället ställa sig frågan om det över huvudtaget kan vara någon annan? I så fall vem? Det finns inga andra namngivna kvinnor på runstenarna som stämmer in med fynden.




ld2004-0057 Museets arkeologer hittar kvarlevorna efter Estrid.

broby2 Så här kan Broby bro ha sett ut på 1000-talet