Nyhtestablå

En lerfigur från Älgesta

Länsmuseet efterundersökte i oktober att antal boplatsanläggningar i kanten av ett skadat yngre järnåldersgravfält (RAÄ 72) strax nordväst om Älgesta i Husby-Ärlinghundra socken, Uppland. Totalt påträffades en härd-/kokgrop, två härdar och åtta stolphål samt ett tunt kulturlager.

Inga daterande fynd påträffades, men i kanten till en av härdarna påträffades denna lilla människofigur av lera. Figuren som är ca 5 cm hög och 1,5-2 cm i diameter har ett tydligt ansikte, antydan till ben och möjligen också genitalier. Runt huvudet är en tunn rand ristad vilken troligen symoliserar en frisyr eller någon form av huvudbonad. På figurens sidor och rygg finns flera små upp till 0,5 cm djupa hål gjorda med en sticka eller ett grässtrå.

En C14-analys av kol från härden daterar figuren till 800-talet f.Kr., dvs till yngre bronsålder. Människofigurer av lera från den aktuella perioden tycks vara ovanliga att döma av den arkeologiska litteraturen.

Vad figuren har haft för funktion är oklart. Möjligen rör det sig om en leksak, men det är också möjligt att den har används i någon form av (schamanistisk?) rit med tanke på dess placering i härden och alla de hål som stuckits i den.

Kjell Andersson, Stockholms läns museum

Sidan uppdaterad i juni 2000.



lerfigur Lerfiguren.