Nyhtestablå

Ringen från Alby Sammanfattning av grävningen av RAÄ 93 och 323, Botkyrka

Under augusti 2008 undersöktes det område där den nya vägen fram till Bauhaus skulle gå

I områdets västra del fanns en boplats och uppgiften var att ta reda på dess ålder. Vi undersökte bara remsan där vägen skulle dras fram och därför endast en del av boplatsen. I södra delen fanns rester av stolphål och eldstäder som i sin tur är rester av hus. De enda fynden vi hittade var ett par keramikbitar. En av eldstäderna har daterats till 200-talet e. Kr. I norra delen hittades ett s.k. grophus. Ett sådant byggdes genom att man grävde en grop och ställde ett tak ovanpå, gropens väggar blev därmed husets väggar. Grophus användes ofta till hantverk av olika slag och låg ofta en bit bort från de andra husen på gården. Vårt hus kunde dateras till 400-talet e. Kr.

Vikingatida gravar
På en kulle precis bakom Ica Maxi låg ett gravfält med sex stycken gravar. Fem av dem syntes som förhöjningar i marken. En av förhöjningarna var rektangulär och hade stora stenar i hörnen. I denna grav fanns brända ben från människa, hund och kanske en tupp. Bland benen låg ett 50-tal stora nitar av järn som suttit på ett träföremål. I en annan grav stod två keramikkrukor fyllda med brända ben. Vid krukorna låg två s.k. torshammarringar, ringar av järn med olika amuletter på. En av gravarna hade ingen överbyggnad utan bestod bara av en keramikkruka som grävts ned i marken. Omkring denna hittades ett hundratal pärlor av glas, bergkristall, agat, karneol, brons och silver. I krukan fanns brända ben från en människa. Alla sex gravarna har daterats till vikingatid (750-1050 e.Kr.).

En överraskning
I slutet av utgrävningen fick vi en överraskning. Under två av de vikingatida gravarna fanns ytterligare en grav. Den var rektangulär och hela 45 kvm stor. De båda vikingatida gravarna hade placerats mycket medvetet ovanpå den. Utmed ena långsidan var stenflisor uppställda. Mitt i den stora graven fanns en stenfri yta som innehöll kol och sot. Enligt en datering av de ben som hittades i graven är den byggd ca 1600 f. Kr, i övergången mellan stenålder och bronsålder. När den byggdes var graven väl synlig från den havsvik som då låg nedanför.

Ett oväntat fynd
Konstigt nog hittade vi också en guldring i graven. En expert har daterat ringen till 200-talet e. Kr. Ringen vägde drygt 10 gram och var mycket sliten. Dess storlek visar att den burits av en man. Att en ring från 200-talet EFTER Kristus ligger i en grav från 1600-talet FÖRE Kristus är mycket märkligt! Kanske har man på 200-talet velat göra området till sitt och ”invigt” graven genom att lägga ned en ring.