Nyhtestablå

Vikingatida grav i Sollentuna

Under maj månad år 2002 genomförde Stockholms läns museum en slutundersökning av RAÄ 247 i Rotsunda, Sollentuna sn, Upplands län. Det var en grav från vikingatid. Den har anlagts som en grav för två personer, sannolikt en man och en kvinna. Med sig hade de fått flera djur, bl.a. häst, hund, katt och får. De döda har bränts och sedan har benen placerats i en urna. Denna har sedan täckts av en stenpackning. Vid undersökningen gick ett brandlager att urskilja vilket tyder på de döda har bränts på samma plats som sedan graven placerats på.

Graven
Brandlagret hade oval form och sträcker sig från anläggningens centrala del och ca 3,5 m. västerut.

Dessutom förekom ett tunt sotlager väster om brandlagrets utsträckning. Det kan vara så att det helt enkelt blåste från öst den här dagen för drygt 1000 år sedan då dessa avlidna personer skulle begravas.

Fynden
I graven påträffades ett ringspänne och ett nålhus av kopparlegering, fyra glaspärlor, en bergkristallpärla och diverse järnföremål (beslag och nitar) utöver den keramikurna som benen förvarats i

Ringspännet är en föremålstyp som vanligtvis betraktas som tillhörande mannens klädedräkt. De andra föremålen är mer av kvinnokaraktär. Föremålstyperna tillsammans med gravskicket gör att vi kan säga att graven sannolikt är från 900-talet. Nitarna och beslagen kan komma från en kista eller kanske en båt som man bränt de döda i.

Det kan vara en båtgrav

Vid närliggande Tuna gård undersöktes under åren 1941 och 1942 bl.a. ett antal gravar från vendel- och vikingatid. Undersökningen visade att ett par av gravarna just var vikingatida båtgravar (Hansson 1944).

I en reseberättelse som författats av ett arabiskt sändebud vid namn Ibn Fadlan under 900-talets början redogör han om sitt möte med vikingar. Om vikingarnas begravningstraditioner berättar han följande;

"Det går till så, att en fattig sättes i en liten båt, som man tillverkat, och brännes där. Om det rör sig om en rik man, så samlar de ihop hans förmögenhet och delar den i tre delar - en tredjedel för hans familj, en tredjedel för att skära till hans liksvepning och en tredjedel till att brygga det öl, som de skall dricka då hans slavinna dödar sig och blir bränd tillsammans med sin herre. Sedan kom de med en hund, som de högg itu och kastade på skeppet. Sedan kom de med alla hans vapen, och lade dem bredvid honom. Sedan tog de två hästar, som de lät löpa tills det blivit svettiga, så högg de dem i stycken med svärd och kastade deras kött på skeppet. Sedan kom en med två kor, som de också högg i stycken och lade dem dit. Sedan kom de med en tupp och en höna, dödade dem, kastade dem i båten."

Det är faktiskt inte helt olikt den grav som alltså personal från Stockholms läns museum grävt ut i Sollentuna under maj månad år 2002.

Per Widerström, Stockholms läns museum

Läs mer i:
Hansson, H., 1944 Tuna i Sollentuna, Sollentuna Hembygdsföening 1, Sollentuna.